Wat verstaan we onder bruin vet?

Bruin vet, ook wel bekend als “bruin vetweefsel”, is een soort vetweefsel dat energie verbrandt in plaats van deze op te slaan, zoals het witte vetweefsel doet. Het wordt bruin genoemd vanwege de aanwezigheid van een hoog aantal mitochondriën, de energiecentrales van de cel, die een bruine kleur geven aan de weefsels.

In tegenstelling tot wit vetweefsel, dat voornamelijk dient als opslagplaats voor overtollige energie in het lichaam, speelt bruin vetweefsel een rol bij het genereren van warmte. Wanneer bruin vetweefsel wordt geactiveerd, wat kan worden bereikt door blootstelling aan koude temperaturen of door bepaalde hormonen, verbrandt het energie om warmte te genereren, een proces dat bekend staat als “thermogenese”.

Studies hebben aangetoond dat mensen met meer actief bruin vetweefsel een hogere stofwisseling en een betere regulering van de bloedsuikerspiegel hebben. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar manieren om het bruine vetweefsel in het lichaam te stimuleren als een mogelijke strategie voor gewichtsverlies en de behandeling van metabole aandoeningen zoals diabetes type 2.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *