Kinderen met obesitas

Het Zorginstituut heeft in het rapport ‘Ketenaanpak zorg en ondersteuning voor kinderen met overgewicht en obesitas’ bepaald welke zorg en ondersteuning voor deze groep kinderen vergoed wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas wordt geleverd door meerdere zorgverleners in een ketenaanpak, waarbij een centrale zorgverlener als vast aanspreekpunt fungeert. In 2009 concludeerde het Zorginstituut al dat een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) bij overgewicht en obesitas effectief is en in 2018 werden de voorwaarden voor de inkoop hiervan verduidelijkt in een addendum.

Het Zorginstituut heeft in een addendum uit 2021 specifiek ingegaan op de zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas en bepaald welke taken van de centrale zorgverlener en onderdelen van het zorgaanbod voor deze groep kinderen vergoed worden vanuit het basispakket. Sommige delen van de zorg en ondersteuning behoren tot het sociale domein en worden niet vergoed vanuit het basispakket, terwijl andere delen wel vergoed worden. De coƶrdinatie van de centrale zorgverlener wordt vergoed vanaf een matig verhoogd gewichtsgerelateerd risico (GGR) en als een GLI onderdeel uitmaakt van het plan van aanpak. De invulling van de ketenaanpak kan regionaal verschillen en gemeenten en zorgverzekeraars moeten samenwerken om een sluitende aanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas mogelijk te maken. Meer informatie over de landelijke ketenaanpak voor deze groep kinderen is te vinden op de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NJC).

Download ‘Ketenaanpak zorg en ondersteuning voor kinderen met overgewicht en obesitas’

PDF document | 38 pagina’s | 1,9 MB

Standpunt | 27-01-2021

Bron: https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/gecombineerde-leefstijlinterventie-gli-zvw/documenten/standpunten/2021/01/27/ketenaanpak-kinderen-met-overgewicht-en-obesitas



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *