Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsklachten bij obesitas?

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsklachten bij obesitas?

Obesitas, wat wordt gedefinieerd als een BMI (Body Mass Index) van 30 of hoger, kan verschillende gezondheidsklachten veroorzaken. De meest voorkomende gezondheidsproblemen die het gevolg zijn van obesitas zijn:

  1. Diabetes type 2: Obesitas verhoogt het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, waarbij het lichaam niet meer goed reageert op insuline en de bloedsuikerspiegel niet goed kan reguleren.
  2. Hart- en vaatziekten: Obesitas kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, hartfalen, beroerte en hartinfarct.
  3. Slaapapneu: Obesitas kan leiden tot slaapapneu, waarbij de ademhaling tijdens de slaap regelmatig stopt en start.
  4. Gewrichtsproblemen: Obesitas kan de druk op de gewrichten verhogen, waardoor het risico op gewrichtsproblemen, zoals artrose en rugpijn, toeneemt.
  5. Kanker: Obesitas kan het risico op bepaalde soorten kanker, waaronder borstkanker, darmkanker en alvleesklierkanker, verhogen.
  6. Psychologische problemen: Obesitas kan leiden tot psychologische problemen, zoals depressie, angst en een laag zelfbeeld.

Het is belangrijk om te weten dat obesitas een behandelbare aandoening is. Een gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en eventueel professionele hulp kunnen helpen om de gezondheidsklachten te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *